Pāriet uz galveno saturu
  • LAT
  • ENG
Latte
  • Sākums
  • Veikals
  • Kontakti
  • Blogs

Vai Tu esi prātojis kādi gan varētu būt iemesli kāpēc uz iepakojuma nenorāda ražotājvalsti?

18. decembris, 2025 pl. 13:58, Nav komentāru

Kad skatāmies uz kakao vai šokolādes iepakojumiem, bieži ieraugām uzrakstus “ražots Beļģijā”, “Poļu šokolāde” vai “Šveices kvalitāte”. Tas rada iespaidu, ka kakao nāk no šīm valstīm, taču realitātē tās ir vietas, kur kakao tiek pārstrādāts un kļūst par gatavu produktu.

Pats kakao nekad neaug Eiropā.

Tas ir tropu augs, un patiesās kakao izcelsmes zemes atrodas pavisam citur – Rietumāfrikā, Centrālamerikā un Dienvidamerikā. Tur aug kakao koki, tiek ievāktas pupiņas, fermentētas, žāvētas un sākas viss stāsts, pirms pupiņas vispār sasniedz Eiropas ražotājus.

Tomēr uz iepakojumiem šīs izcelsmes valstis reti tiek norādītas. Daudzi zīmoli izvēlas uzsvērt tikai valsti, kur kakao ir pārstrādāts. Tā rodas mārketinga ilūzija – cilvēks redz “ražots Beļģijā” un domā, ka tas nozīmē augstāku kvalitāti vai kādu īpašu izcelsmi pašam kakao, lai gan tā nav.

Beļģija ir ražotājvalsts, nevis kakao audzētāja.

Tāpēc reizēm kvalitātes un izcelsmes sajūta ir vairāk par skaistu tēlu, nevis par stāstu, kas sākas plantācijās. Patiesais kakao ceļš iet caur mazām saimniecībām, tropu mitrumu, cilvēku roku darbu un senām kultivēšanas tradīcijām, kurām ar Eiropu nav gandrīz nekādas saistības.

Ko no tā var praktiski iegūt vidusmēra pircējs?

Pirmkārt – skaidrību. Zinot, no kurienes īsti nāk kakao, mēs varam pieņemt informētākus lēmumus: izvēlēties produktus, kas patiešām ir tīrāki, kvalitatīvāki un godīgāki pret to audzētājiem.

Otrkārt – vieglāk saprast cenu. Ceremoniālais kakao vai kakao masa, kas norāda precīzu izcelsmes valsti (piemēram, Peru, Ekvadora, Gana), bieži ir dārgāka, jo tā nāk no konkrētām plantācijām ar augstāku kvalitātes kontroli.

Treškārt – labāks rezultāts.

Ja mēs zinām, ka kakao nav vienkārši “Beļģijas šokolāde”, bet konkrēta reģiona pupiņu produkts ar unikālu aromātiku un uzturvērtību, mēs varam izvēlēties to, kas garšos un liks justies vislabāk.

Un visbeidzot – lielākai daļai cilvēku vienkārši patīk saprast, ko tie īsti pērk. Izpratne par izcelsmi vienmēr padara produktu patiesāku un piešķir tam stāstu, kas nav tikai no rūpnīcas, bet sākas ar zemi, sauli un augu, kas dod mums tik unikālu un dzīvu sastāvdaļu kā kakao.IMG_5894.jpeg

Nav komentāru

Komentēt







Jaunākie ieraksti

  • Vai Tu esi prātojis kādi gan varētu būt iemesli kāpēc uz iepakojuma nenorāda ražotājvalsti?
    18. dec. 2025
  • Ne saldākais stāsts par izcelsmi un mūsu izvēles spēku
    11. dec. 2025
  • Cik daudz ir veselīgi?
    5. dec. 2025
  • Vai veselīgam dzīvesveidam piestāv kakao?
    28. nov. 2025
  • Kāpēc kakao bieži dēvē par “sieviešu superproduktu”?
    22. nov. 2025
  • Kakao un šokolāde, kāda ir atšķirība?
    13. nov. 2025
  • 10 Kakao ieguvumi veselībai
    15. nov. 2024

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.

Privātuma politika   
E-pasts: [email protected]  
Tālrunis: +371 25325458