Pāriet uz galveno saturu
  • LAT
  • ENG
Latte
  • Sākums
  • Pieteikties
  • Veikals
  • Kontakti
  • Blogs

10 Kakao ieguvumi veselībai

15. novembris, 2024 pl. 15:20, Nav komentāru
Kakao ir veselīgākais ēdiens uz planētas. Jā, mēs to pateicām. Un atšķirībā no daudziem citiem “superēdieniem”, ir daudz pierādījumu, kas apstiprina šo pārdrošo apgalvojumu. Tāpat kā jebkura garda dāvana no Mātes Dabas, kakao vislabāk ir ēst vienu pašu. Tas nozīmē, ka ar 100% kakao – īstu “dievu barību” /theo broma/ – jūs izjutīsit spēcīgu, mīlestību rosinošu un, ķermeni dziedējošu efektus un palēnināt novecošanu.

Tālāk rakstā mēs aplūkojam kakao sastāvdaļas un to potenciālu uzlabot jūsu smadzeņu un sirds veselību; uzlabot zarnas, ādu, garastāvokli un vispārējo labsajūtu; un pat cīnīties ar hroniskām slimībām.


Kas ir 100% kakao?

Kakao satur vairāk nekā 300 uzturvielu un savienojumu, un, lai gan ir vilinoši tos visus aprakstīt, mēs aiztaupīsim jūs no īgnuma un rezervēsim šo vietu dažiem tā galvenajiem spēlētājiem. Šeit ir sniegts īss kakao bagātīgā un daudzveidīgā uztura profila sadalījums:

  • Teobromīns
Kakao ir bagātākais teobromīna avots uz planētas un paša nosaukuma teobromīna iedvesmas avots. Šis dabā sastopamais savienojums pirmo reizi tika atklāts 1841. gadā, un tā nosaukums tika dots par godu kakao kokam, radīja Teobroma kakao — terminu, kas atvasināts no grieķu valodas, kas tulkojumā nozīmē "dievu ēdiens".

Maigs stimulants teobromīns ir cieši saistīts ar kofeīnu, taču tas neizraisīs tādas pašas nervozitātes vai neizbēgamu enerģijas sabrukumu. Teobromīns var uzlabot kognitīvās funkcijas, uzlabot veiktspēju, uzlabot garastāvokli un veicināt vispārējo sirds un asinsvadu veselību. Lasiet vairāk par šokolādes daudziem citiem psihoaktīviem savienojumiem šeit.

  • Kofeīns
Līdzās teobromīnam kakao satur kofeīnu, vēl vienu stimulantu alkaloīdu klasē, kas pazīstama kā ksantīni. 2,5 ēdamkarotes 100% kakao pulvera nodrošina apmēram 50 mg kofeīna jeb aptuveni pusi no kafijas tases daudzuma. Visvairāk kofeīna saturošā kakao nāk no Dienvidamerikas valstīm, tostarp Ekvadoras, Venecuēlas un Peru.

Protams, kofeīnam ir daudzi zināmi plusi un mīnusi: ātra enerģija, bet tik pat ātrs kritums, u.c. Bet, kad runa ir par kakao, starp teobromīnu, kofeīnu un vairākiem citiem šokolādes savienojumiem var būt ievērojama sinerģiska iedarbība. Šī nesalīdzināmā kombinācija var uzlabot garastāvokli, izziņu un pat pašas šokolādes garšu. 


  • Antioksidanti
Kakao ir arī viens no bagātākajiem antioksidantu avotiem uz Zemes. Tas ir pildīts ar plašu polifenolu un flavanolu klāstu un konkurē ar superfood zvaigznēm, piemēram, godži ogām, acai un mellenēm ar savu iespaidīgo antioksidantu daudzumu. Antioksidanti cīnās ar brīvajiem radikāļiem un oksidāciju organismā un piedāvā daudz pretiekaisuma un pretnovecošanās efektu. Šķiet, ka kakao antioksidanti ir ļoti bioloģiski pieejami, kas nozīmē, ka mūsu ķermenis tos absorbē neticami labi. Vēl viens tik daudzu antioksidantu pozitīvs aspekts: tas veido ļoti stabilu produktu ar ilgu glabāšanas laiku.

Antioksidantu daudzums neapstrādātā kakao partijās, sezonās un audzēšanas reģionos ievērojami atšķiras. Pētījumi ir vērsti arī uz to, vai šokolādes ražošanas procesa aspekti (īpaši fermentācija un grauzdēšana) var mazināt tās antioksidantu īpašības. Tomēr 100% kakao pulveris vai kakao nazi būs lielisks antioksidantu spēks. Vienkārši izvairieties no holandiešu ražotā kakao, kurā kakao pupiņas mazgā sārmainā kālija karbonāta šķīdumā, lai neitralizētu to skābumu. Šis process ievērojami samazina antioksidantu skaitu - līdz pat gandrīz 80%.

  • Būtiski minerāli
Kakao ir īsts svarīgu mikroelementu trauks. Daudzi no tiem atbalsta svarīgas ķermeņa funkcijas, vienlaikus piedāvājot spēcīgas antioksidanta īpašības, imūno atbalstu un aizsardzību pret hroniskām slimībām. Lūk, aptuvens aprēķins par to, cik daudz vienas unces kakao pulvera satur:

Šie skaitļi ir balstīti uz vidējiem komerciāliem kakao pulveriem. Arī minerālu sastāvs var atšķirties atkarībā no augšanas reģiona un augsnes bagātības. Var droši pieņemt, ka minimāli apstrādāts kakao, kas audzēts ilgtspējīgā veidā, saturēs vēl vairāk šo un citu būtisku minerālvielu.

  • Šķiedrvielas
Kakao ir arī diezgan šķiedrvielām bagāts ēdiens. Diētiskās šķiedras veicina veselīgu svaru, cukura līmeni asinīs un kuņģa-zarnu trakta veselību. Un aptuveni 95% amerikāņu ar to nepietiek. Viena unce kakao pulvera var saturēt aptuveni 9 gramus šķiedrvielu jeb aptuveni 35% no jūsu ikdienas vērtības. Tas ir apmēram tas pats, kas tase vārītu zaļo zirnīšu. Kuram tu dotu priekšroku?

  • Olbaltumvielas
Kakao satur pat ievērojamu daudzumu olbaltumvielu, apmēram 5 gramus vai vairāk uz unci. Dažas aminoskābes, kas veido šo proteīnu, piedāvā savas unikālas priekšrocības, tostarp triptofāns — serotonīna priekštecis un labvēlīgs garastāvoklim un miegam —, kas visvairāk ir sastopams caca.



10 kakao ieguvumi veselībai

Šķietami pieticīgās kakao pupiņas ir uzturvielu spēkstacija. Un, tā kā to var pārveidot par tik gardu dārgumu, zinātnieki šķiet diezgan motivēti to pētīt. Jau ir veikti daudz pētījumu par kakao daudzajām priekšrocībām — lielākā daļa no tām ir neticami iespaidīgas.


Šeit ir īss ieskats dažos ievērojamākajos atklājumos.


1. Uzlabo kognitīvo funkciju

Regulāra kakao lietošana uzturā var uzlabot koncentrēšanās spējas, domāšanas ātrumu ātrumu un atmiņu, kā arī samazināt garīgo nogurumu — ne tikai uzreiz pēc kakao lietošanas, bet pat ilgtermiņā. Liela daļa no tā ir pateicoties teobromīnam, kofeīnam un visiem šiem flavonoliem. Pētījumi atklāj, ka tas pat varētu samazināt dažus ar vecumu saistītus kognitīvās disfunkcijas rādītājus.


2. Uzlabo imūnsistēmu

Lai gan vēl ir jāveic klīniskie pētījumi, lai pierādītu tiešu saikni starp kakao un imūnsistēmu, mēs varam secināt, ka ar iespaidīgo flavonoīdu un minerālvielu daudzumu kakao patēriņš var labvēlīgi ietekmēt imūnsistēmu. Tas ir labs cinka avots, kas ir viena no svarīgākajām uzturvielām cīņā pret baktērijām un vīrusiem, un tā polifenoli palīdz barot labās zarnu baktērijas, kas arī ir būtiskas spēcīgas imunitātes uzturēšanai. Kakao var pat palielināt jūsu ķermeņa balto asins šūnu veidošanos.


3. Atbalsta sirds un asinsvadu sistēmu

Kakao blīvā teobromīna un flavonolu koncentrācija lielā mērā ir atbildīga par tā spēju samazināt sirds un asinsvadu slimību risku. Minerālvielām, piemēram, kālijam un cinkam, ir arī izšķiroša nozīme spēcīgu asinsvadu un veselīgas sirds un asinsvadu sistēmas uzturēšanā. Kakao var pazemināt augstu asinsspiedienu, uzlabot asins plūsmu, novērst asins recekļu veidošanos, paaugstināt ABL ("labo" holesterīnu) un aizsargāt pret ZBL oksidēšanos. Ir izpētīts, ka tumšās šokolādes ēšana vairāk nekā piecas reizes nedēļā samazināja sirds slimību risku par 57%.


4. Aizsargā pret hroniskām slimībām un pat vēzi

Kakao polifenoliem piemīt antioksidanta, pretiekaisuma un pretkancerogēna īpašības. Tas lielā mērā palīdz aizsargāt pret oksidatīvo stresu un hroniskiem iekaisumiem, kas ir galvenie vēža un citu hronisku slimību riska faktori. Antioksidanta iedarbība var tieši ietekmēt insulīna rezistenci, palīdzot samazināt 2. tipa diabēta risku, savukārt kakao flavanolu pretiekaisuma potenciāls nodrošina aizsardzību pret visu, sākot no koronārās sirds slimības līdz hroniskai nieru slimībai.


5. Uzlabo zarnu mikrofloru

Zarnu mikrobioms ir tik vitāls un sarežģīts, ka to bieži sauc par "otrajām smadzenēm". Arvien vairāk pētījumu atklāj, cik svarīgas ir baktērijas jūsu zarnās, kad runa ir par visiem jūsu ķermeņa un smadzeņu aspektiem. Veselas zarnas var potenciāli novērst vai uzlabot veselības stāvokli, tostarp garastāvokļa traucējumus, sirds slimības, autoimūnas slimības, artrītu, aptaukošanos un vēzi. Kakao flavanolu lietošana var nodrošināt prebiotisko efektu, stimulējot veselīgu zarnu baktēriju augšanu.


6. Paaugstina garastāvokli

Vienkārši sakot, šokolāde var likt jums justies labi. Plašs kakao ķīmisko savienojumu klāsts piedāvā nozīmīgas garastāvokli uzlabojošas īpašības, tostarp teobromīns, kofeīns, feniletilamīns (citādi saukts par "mīlestības narkotiku") un daži no organismā dabiski sastopamiem antidepresantiem, piemēram, anandamīds (kura nosaukums tulkojumā nozīmē "svētlaime". ), triptofāns un serotonīns.


7. Uzlabo miega kvalitāti

Tas, cik labi tu guli, bieži ir atkarīgs no tā, cik saspringta tu esi. Kakao var būt gan enerģisks, gan nomierinošs, nodrošinot pareizo līdzsvaru katram. Tas var pazemināt asinsspiedienu (bezmiega slimniekiem bieži vien ir augstāks nakts asinsspiediens) un mazināt trauksmes sekas (vēl viena lieta, kas daudziem no mums neļauj naktīs gulēt), pateicoties tā magnija koncentrācijai un nelielam triptofāna daudzumam. Un, lai gan teobromīns ir viegls stimulants, tas joprojām var veicināt ilgāku miegu.


8. Uzlabo veiktspēju

Kakao flavanoli var ietekmēt slāpekļa oksīda biopieejamību, kas bieži vien ir līdzvērtīga uzlabotai fiziskajai veiktspējai. Pētījumi atklāj, ka pēc tumšās šokolādes ēšanas velosipēdisti patērēja mazāk skābekļa un veica garāku distanci, salīdzinot ar braucienu bez kakao. Vairāk par kakao veiktspēju uzlabojošajām īpašībām lasiet šeit.


9. Aizsargā ādu un zobus

Starp visiem šiem kakao ieguvumiem tas pat var likt jums izskatīties labi. Tās flavanoli palīdz aizsargāt ādu no saules bojājumiem. Tas savukārt var samazināt grumbas un pat palielināt kolagēna līmeni. Tikmēr teobromīna pretmikrobu iedarbība ir pierādījusi, ka tas var būt spēcīgāks par fluoru, aizsargājot zobus no bojāšanās. Jā, kakao sejas maskas tagad patiešām ir lieta.


10. Palēnina novecošanos

Vai dziļa šokolāde varētu būt jaunības noslēpums? Varbūt. Un, ja visi iepriekš minētie ieguvumi veselībai nepārliecinās jūs par kakao izturību pret vecumu, iespējams, to darīs vēl daži pētījumi. Kakao ne tikai saglabā jūsu ādu svaigu un tvirtu, bet arī var aizkavēt ar vecumu saistītu kognitīvo funkciju samazināšanos un neirodeģeneratīvus traucējumus, tostarp Alcheimera un Parkinsona slimības. Vēl viens aizraujošs pētījums atklāja, ka vienam galvenajam kakao flavonoīdam, ko sauc par epikatehīnu, pelēm ir pretnovecošanas iedarbība. Pēc regulāras diētas, kas ietvēra epikatehīnu, veco peļu gēnu ekspresija un olbaltumvielu līmenis atgādināja jauno peļu līmeni, un to izdzīvošanas rādītājs palielinājās par 69%. Protams, cilvēku pētījumi ir nepieciešami, lai pārbaudītu šo potenciālu, taču tas ir pietiekams iemesls, lai mēs ikdienas gaitās pievienotu nedaudz vairāk kakao.


Atsauces uz minētajiem pētījumiem:

Dark chocolate supplementation reduces the oxygen cost of moderate intensity cycling | Journal of the International Society of Sports Nutrition | Full Text

Health Benefits of Methylxanthines in Cacao and Chocolate - PMC

Reinforcing effects of caffeine and theobromine as found in chocolate | Psychopharmacology

Role of Antioxidants and Natural Products in Inflammation - PMC

Role of Antioxidants in Extending Shelf Life - Food Quality & Safety

More than just caffeine: psychopharmacology of methylxanthine interactions with plant-derived phytochemicals - ScienceDirect

Consumption of cocoa flavanols results in acute improvements in mood and cognitive performance during sustained mental effort - PubMed

Beneficial Effects of Dietary Polyphenols on Gut Microbiota and Strategies to Improve Delivery Efficiency - PMC

Effects of the Intake of Natural Cocoa Powder on Some Biochemical and Haematological Indices in the Rat - PMC

The content of protein and non-protein (free and protein-bound) tryptophan in Theobroma cacao beans - ScienceDirect

Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids - PMC

Consumption of cocoa flavanols results in acute improvements in mood and cognitive performance during sustained mental effort - PubMed

Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease - PMC

Chocolate Consumption and Risk of Coronary Heart Disease, Stroke, and Diabetes: A Meta-Analysis of Prospective Studies - PubMed

The sweet side of dark chocolate for chronic kidney disease patients - ScienceDirect

Dietary epicatechin improves survival and delays skeletal muscle degeneration in aged mice - Si - 2019 - The FASEB Journal - Wiley Online Library

Prebiotic evaluation of cocoa-derived flavanols in healthy humans by using a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study - PubMed

Adaptogenic Herbs: Benefits and Effectiveness

Dietary nutrients associated with short and long sleep duration. Data from a nationally representative sample - PMC

Dark chocolate supplementation reduces the oxygen cost of moderate intensity cycling | Journal of the International Society of Sports Nutrition | Full Text

Chocolate consumption is inversely associated with prevalent coronary heart disease: the National Heart, Lung, and Blood Institute Family Heart Study - PubMed

Oral Supplementation with Cocoa Extract Reduces UVB-Induced Wrinkles in Hairless Mouse Skin - Journal of Investigative Dermatology

Effect of theobromine in antimicrobial activity: An in vitro study - PMC

Cocoa Powder Triggers Neuroprotective and Preventive Effects in a Human Alzheimer's Disease Model by Modulating BDNF Signaling Pathway - PMC

Nav komentāru

Komentēt







Jaunākie ieraksti

  • 3. Šokolādes saruna
    4. dec. 2024
  • 10 Kakao ieguvumi veselībai
    15. nov. 2024
  • Vai kakao ir tas pats, kas šokolāde?
    15. nov. 2024
  • 2. Šokolādes saruna
    25. okt. 2024
  • 1.Šokolādes saruna
    25. okt. 2024
  • Šokolāde un bērni
    26. aug. 2024
  • Ceremoniālais kakao un kakao ceremonija
    24. mai. 2024

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.

Privātuma politika   
E-pasts: [email protected]  
Tālrunis: +371 25325458

Ar šokolādes radīšanu nodarbojas Patrīcija Apine-Zabarovska, SIA Ozolkalnu nams,  Nākotnes iela 3, Birzgale, Birzgales pag., Ogres nov., LV-5033, PVD nr.  020496